Blog

Zoals luidsprekers horen te klinken 

Het begin van audiogekte

Een jaar of vijf geleden zat ik in mijn fiat 600 naar de radio te luisteren en ik dacht: dit klinkt ook eigenlijk helemaal nergens naar. Zonde, want het was best wel een lekker nummer waar ik naar zat te luisteren. Ik vertelde dit tegen een vriend van mij en hij zei: ‘waarom zet je niet andere speakers in je auto’? Waarop ik antwoordde: ‘kan dat’? Kort daarna had ik nieuwe luidsprekers en een grote subwoofer in mijn kleine scheurmonster. Overigens had ik helemaal niet van tevoren gekeken of de subwoofer in de auto paste, dit ging dan ook echt maar net.

Blij als ik was met de vernieuwde kwaliteit van mijn auto, en dan met name het geluid, begon ik steeds meer van mijn muziek te genieten. Dit was alleen van korte duur, ik kwam er namelijk achter dat niet alleen de luidsprekers maar ook de kwaliteit van de audio-opname een rol speelde. Gedownloade muziek van youtube via een USB is nou niet bepaald HIFI… Ook dit probleem werd vrij snel opgelost door een abonnement op spotify te nemen. Pfoe, dat klinkt beter. Of toch niet?

Niet al te lang later, tijdens een van mijn dreunsessies in de auto met een subwoofer die natuurlijk vaak veel te hard stond: er klopt iets niet. Het klopt gewoon niet. Ja de muziek stond hard, maar telkens bij bepaalde stukken in bepaalde nummers kreeg ik z’n gevoel in mijn oren en het idee dat ik ‘mij schrap moest zetten’. Dit is niet zoals het hoort te klinken!

 

Ik had toentertijd nog nooit gehoord van luistermoeheid. Wat eigenlijk gewoon betekent dat de hoeveelheid vervorming en ruis waar je naar zit te luisteren vervelend wordt voor je hersenen. Het gevoel van schrap zetten? Niks anders dan je hersenen die weten dat er iets vervelends aan gaat komen…. Wat je er tegen kan doen, hoor ik je denken? Het geluid zachter zetten of andere luidsprekers, in dit geval vaak tweeters, kopen. Want tweeters doen de hoge ‘hisss’ en ‘ssshhh’ tonen.

En hier begon het, ik ging andere luidsprekers kopen voor in de auto. Een goed merk, veel te dure luidsprekers voor wat ik eigenlijk kon betalen en ja het werd beter. Maar niet optimaal… Ik kreeg langzaam maar zeker door dat luidsprekers voor in de auto alleen worden gemaakt om hard te spelen, niet zuiver. Ook bij de duurdere luidsprekers moest ik mij schrap zetten als ik harde muziek luisterde. Dus ging ik mij richten op wat ik in huis kon verbeteren. Er stond immers een ‘home cinema’ set met vijf kleine plastic mini luidsprekertjes en een ‘sub’woofer die alleen een beetje geblabber produceerde. Ik ging stukken lezen op internet over DIY speakers en dacht: een paar luidsprekertjes in een kast schroeven, dat kan ik ook! En ja, het klonk goed. Voor die paar euro die ik eraan had besteed, wetende dat zo’n setje in de winkel alweer makkelijk een paar honderd euro zou kosten. Dit setje verkocht ik aan een vriend, want ik wilde meer bouwen, beter en voor minder geld. Of iets meer geld maar dan nóg beter. Niet wetende waar ik in verzeild zou raken.

Lees hier meer blogs                                                       

Volg ons op Social Media

Gegevens

JMC Speakers
Telefoon: 06-40230888
E-mail: info@jmcspeakers.nl