Blog

Luidspreker-scheidingsfilters  

Het frequentiespectrum opdelen 


Hoge kwaliteit luidsprekers? De binnenkant doet er meer toe dan je denkt! Zoals de versterker het kloppende hart is van een geluidssysteem is het scheidingsfilter het kloppende hart van de luidspreker zelf. Het scheidingsfilter zorgt voor het verschil tussen harde, schelle, ongecontroleerde weergave van geluid of het neutraal, fris, gedetailleerd en open weergeven ervan. Hoe dit werkt? 

Het scheidingsfilter zorgt er door middel van een spoel die in serie staat met de woofer, een zogenaamde ‘low pass’ sectie, voor dat de woofer alleen de lage tonen weergeeft. De frequentie is afhankelijk van de waarde van de spoel. De tweeter krijgt alleen de hoge tonen voor zijn kiezen door een seriecondensator, de ‘high pass’ sectie. Welke frequentie precies de ‘scheidingsfrequentie’ is hangt van een aantal zaken af, maar blijft altijd een afweging van de ontwerper. 

Een grote woofer kan erg goed lage frequenties weergeven, omdat hij in staat is een grote hoeveelheid lucht te verplaatsen. Echter: hoe groter het oppervlak, des te eerder de luidspreker gaat ‘stralen’. Dit betekent dat de hoge tonen alleen recht vooruit duidelijk worden weergegeven. Zodra je een stap opzij doet, hoor je de hoge tonen bijna niet meer. Dit kan je vergelijken met schreeuwen met je handen naast je mond, het geluid gaat grotendeels rechtdoor.

De tweeter, een erg klein luidsprekertje, is goed in hoge frequenties weergeven, omdat het membraam snel en controleerbaar kan trillen. Iets wat klein en licht is kan je veel makkelijker 20.000 keer per seconde laten trillen dan iets wat groot en zwaar is, zoals een woofer. De keerzijde is dat de tweeter niet belast moet worden met te lage frequenties. Gebeurt dit wel dan gaat de tweeter erg veel vervorming en ruis produceren met als gevolg een schel en lelijk geluid.

De kwaliteit van het geluid hangt dus af van het vermogen van de ontwerper om de juiste units bij elkaar te zoeken in een luidsprekersysteem en ze zodanig te filteren dat de woofer niet gaat stralen en de tweeter niet gaat vervormen. Mocht dit niet mogelijk zijn met enkel een woofer en een tweeter: als men een grote (sub)woofer wil gebruiken, dan kan de ontwerpen ervoor kiezen om een derde unit toe te voegen: de midwoofer. Zoals de naam al zegt, zal deze luidspreker de middentonen gaan weergeven. Hoe laag deze unit het over zal nemen van de woofer en wanneer de tweeter het van de mid, is -zoals met alles in het ontwerp van een luidspreker- van vele zaken afhankelijk. Het scheidingsfilter voor een mid bestaat in elk geval uit een condensator voor de high pass en een spoel voor de low pass. Echter: in de praktijk zullen bij een degelijk ontwerp nog (vele) andere onderdelen nodig zijn.

Volg ons op Social Media

Gegevens

JMC Speakers
Telefoon: 06-40230888
E-mail: info@jmcspeakers.nl