Blog

Het ontwerpen van luidsprekers 

Een nieuwe uitdaging

Na de verkoop van de ‘Exotic’ luidsprekers was ik toe aan een ander project. Een uitdagend project, dus een fullrange set zou het niet gaan worden: te saai en weinig uitdaging. Tegelijkertijd was ik net de metingen voor het scheidingsfilter van de 3-weg Movi centerspeaker (CS) aan het afronden en ik had de smaak goed te pakken! Tijd voor een nieuw project….

Toevallig kwam ik op internet een interessant artikel tegen over zogenaamde twee en een half weg luidsprekers. Nu ik de kennis had over scheidingsfilters en het meten aan luidsprekers op het niveau dat ik nu heb, moest dit best lukken. Toch?

Het meten en berekenen is één ding, de hoeveelheid kennis over wat je meet en simuleert door software een andere. Er komt een hoop kennis kijken bij een 2,5 weg systeem meten en simuleren. Te veel om in dit artikel op in te gaan, misschien een mooi onderwerp voor later. Wel erg technisch hoor, luidsprekers simuleren en meten...

Ik had nog een tweetal woofertjes, 4inch, van Wavecor liggen. Ik had nog nooit van luidsprekers van dit merk gehoord. Er scheen ook behoorlijk wat bass uit deze kleintjes te komen op zichzelf, na simulatie wat de bass zou doen in een gepoorte kast leek 4 liter per woofer genoeg om op een F3 van 60Hz te komen. Dit betekent dat op 60Hz het geluidsniveau 3 decibel minder is geworden, niet slecht voor zulke kleine woofertjes. Tijd voor een mooi project dacht ik. 

Met een gevoeligheid van ongeveer 85 dB per watt/meter  per stuk en 8 ohm kom ik na een correctie voor twee stuks 
(dubbel membraamoppervlak), correctie voor de zogenaamde ‘baffle step’( hierover later meer), en halvering van de impedantie op een gevoeligheid van 88 dB per  watt/meter. Dit was uiteraard een schatting, die pas bevestigd kon worden na de kast gebouwd te hebben.  Een behoorlijke hoeveelheid geluid voor twee 4 inch woofertjes dacht ik, nu nog een tweeter erbij zoeken.

Het idee was een smalle, hoge kast. Een kleine tweeter leek dus esthetisch gezien mooier. Een 4 inch woofer met een tweeter erboven met een doorsnede van bijna 10cm, dat ziet er toch niet uit?! Ook wordt het met z’n formaat tweeter lastig om het middelpunt van de tweeter niet even ver van de bovenkant te laten komen dan de zijkanten, dit is in eerdere designs (onbewust) wel gebeurd met rampzalige gevolgen voor de frequentieweergave van de tweeter. Waar je welke speaker unit plaatst is een wetenschap op zich, geloof me.

Ik las een artikel over een stel Seas tweeters met aluminium cones en een frequentiekarakteristiek die ik wel zag zitten. Aangezien de Wavecor woofertjes al een flinke piek in de 1-2KHz regio hadden en het baffle (de voorkant) 15cm breed zou worden, kon ik wel een afname in de frequentiekarakteristiek beginnend bij 1.5 a 2 KHz gebruiken. De diameter van deze tweeter was wel 10cm, maar goed: een uitdaging is wat ik wilde. Hoe ingewikkelder het project, hoe bevredigender het resultaat! Hopelijk…

Volg ons op Social Media

Gegevens

JMC Speakers
Telefoon: 06-40230888
E-mail: info@jmcspeakers.nl